Oedeemtherapie helpt vochtophopingen tegen te gaan

Oedeemtherapie bij Fysiotherapie Galecop

Oedeem is een ophoping van vocht in het lichaam dat zowel in de armen, benen, maar ook in het gezicht of de romp kan voorkomen. Deze vochtophoping kan ontstaan op plaatsen waar er lymfeklieren overbelast, beschadigd of verwijderd zijn. Hierdoor hebben de lymfeklieren moeite met het afvoeren van weefselvocht. In het vocht zitten allerlei eiwitten en andere afvalstoffen van het lichaam. Die toegenomen hoeveelheid eiwit is een goede voedingsbodem voor bacteriën en vergroot de kans op een ontsteking. Het is dan ook van groot belang dat het oedeem afgevoerd wordt middels een specifieke vorm van massage waarbij de pompfunctie van de lymfeklieren getraind wordt (manuele lymfdrainage).

Manuele lymfedrainage

De grote concentratie eiwitten in oedeem vormen een voedingsbodem voor bacteriën. Ze vergroten de kans op ontsteking. Daarom is het zaak dat oedeem het lichaam binnen afzienbare tijd weer verlaat.

Deze massagevorm is erop gericht om oedeem zo snel mogelijk uit het lichaam af te voeren. Het is een massage die de pompfunctie van de lymfeklieren traint, waardoor ze hun werk weer beter gaan doen, en het vocht wegtrekt. Een expert voert deze therapie goed voor u uit.

Andere maatregelen
De werking van de lymfedrainage wordt versterkt door andere behandelmogelijkheden. Door lymfetaping, elastische compressiekousen en oefentherapie, bijvoorbeeld. Voert u deze behandelmethodes samen uit, dan komt het oedeem beter in balans. Uw klachten worden minder.

Fysiotherapiepraktijk Galecop uit Nieuwegein helpt jong en oud